Korte update van de fractie

Dinsdagavond 11 mei 2021 is er in de gemeenteraad van Hardenberg uitgebreid gedebatteerd over de productie van grootschalige duurzaam opgewekte elektriciteit, waarvan voor nu de meest haalbare wind en zon zijn. Over de RES 1.0 dus. Een belangrijk en verhit debat, want wat we met elkaar afspreken is wat onze doelstelling én taak is voor onze gemeente de komende 9 jaar.

Natuurlijk wil ook de VVD graag dat ons klimaat leefbaar wordt en blijft, maar wij vinden dat onze gemeente Hardenberg wel heel ambitieus is. Deze avond heeft de VVD dan ook grote vraagtekens gezet bij de doelstelling van Hardenberg om 70% van de duurzame energie op te wekken door wind en bij de locaties die onze gemeente daarvoor heeft aangewezen.

Daarnaast vinden wij dat nu de focus al verlegd moet worden richting alternatieve mogelijkheden als biogas, geothermie, groene elektronen, kernenergie en het gebruik van waterstof als energiedrager.

Was onze gemeente maar net zo ambitieus in het informeren van haar inwoners, want volgens ons kunnen wij geen doelstellingen waar maken zonder onze inwoners hierbij te betrekken.

Wij hebben ons college dan ook verzocht een duidelijk plan met visie op te stellen waarin zij aangeven hoe we deze doelstellingen waar kunnen maken mét tenminste 50% lokaal eigendom, zodat niet de (buitenlandse) investeerders de opbrengst van de duurzame energie, die hier in onze achtertuin wordt opgewekt, opstrijken. Helaas kregen we de meerderheid in onze amendementen en moties niet mee. Wel hebben wij ons bij de motie van het CDA aangesloten, waarin het verzoek dat de verdeling 70% wind en 30% niet vast staat voor het behalen van minstens 30% duurzaam opgewekte energie in 2030. Onze algemene oproep aan het college deze avond: Zeg wat je doet en doe wat je zegt.


Nadat de RES het grootste deel van de avond had ingenomen, kwam er nog een 'Motie vreemd aan de orde van de dag' over sportpark De Boekweit van de coalitie, ingediend door de PvdA. Dit schoot bij de oppositie behoorlijk in het verkeerde keelgat. Mede omdat dit al eerder was voorgekomen en wij hen daar destijds nadrukkelijk op hadden gewezen. Maar ook nu nam de coalitie de oppositie niet mee. En dat terwijl de VVD vooraf een voorstel had gedaan om een gezamenlijke motie in te dienen mbt de gang van zaken rondom het sportpark in Dedemsvaart. Daarbij waren er delen van de tekst uit het voorstel van de VVD letterlijk overgenomen in de motie van de coalitie. De stuiptrekkingen van het CDA, die de VVD verweet de motie in de krant aangekondigd te hebben, sloeg kant nog wal. Immers voordat het in de krant stond had het CDA de vraag al van de VVD gekregen. Alleen wilde de CDA-fractie geen standpunt innemen zonder overleg met hun wethouder. De VVD heeft benadrukt dat het gaat om wat goed is voor Dedemsvaart en dat er haast geboden is. De kleedkamers op de Boekweit voldoen al lange tijd niet meer. Sterker nog, ze zijn al sinds 2015 afgekeurd. Daarbij zijn de uitbreidingsmogelijkheden voor woningbouw in Dedemsvaart beperkt. De belangrijkste vraag die dus moet gesteld worden: Wat is goed voor Dedemsvaart! En die ontbrak in de motie die nu is aangekondigd. De fracties gaan in overleg.