In Memoriam Bert Baarslag

Vanavond hebben we in de gemeenteraad stil gestaan bij het overlijden van de heer Bert Baarslag. Burgemeester Snijders sprak het volgende in memoriam uit.

Op 24 december 2018 is de heer Bert Baarslag op 72-jarige leeftijd overleden. Bert is op 8 april 1946 geboren in Zwolle. Bert was raadslid en tevens fractievoorzitter voor de VVD. Hij is in totaal 17 jaar actief betrokken geweest bij de gemeente Hardenberg. Daarnaast was hij 40 jaar directeur van transportbedrijf Inter Baarslag BV. Een van zijn hobby’s was schilderen. Hij schilderde vaak het Franse landschap. Hij ging dan ook vaak naar Frankrijk op vakantie waar hij toentertijd een huisje had.

Bert wordt omschreven als een markant en aimabel persoon. Hij was ook een zeer galante man, hij stond altijd als eerste klaar om de jas op te houden voor een vrouw. Als er een bijzondere gebeurtenis was, geboorte, trouw of thuiskomst uit het ziekenhuis, dan was er altijd een goed flesje wijn van Bert namens de VVD. 

Bert was fel tegenstander van een nieuw gemeentehuis,  jammer van het geld, zet het maar op het industrieterrein, is ook beter te bereiken voor de inwoners, zeker na de invoering van het betaald parkeren, overigens ook een nagel aan zijn doodskist.

Bert wou soms dingen te snel vertellen waardoor hij af en toe de draad kwijt was. Een van zijn bekende uitspreken was: ‘Doe kalm aan, maar wel rap’. Bert vond niets leuker dan na een raadsvergadering met een aantal personen een pilsje te drinken in De Baron.

Tijdens de periode van burgemeester Smit vergaderde de commissie Algemene Zaken (het huidige Presidium) in de brandweerkazerne. Ideaal volgens Bert, al was het alleen maar omdat je daar nog mocht roken. Ook het uitrukken was een prachtig schouwspel, de enige plek waar volgens hem ambtenaren nog in galop waren te krijgen. 

Bij de sollicitatieprocedure voor een nieuwe gemeentesecretaris, waarbij ook de fractievoorzitters een rol hadden, maakte hij van elke kandidaat een polaroidfoto. Uiteindelijk werden de tien foto’s op tafel gelegd wat uiteindelijk leidde tot de benoeming van Wouco Rebergen.

In 2006 stapte hij definitief uit de politiek.

Op de rouwkaart staat de volgende zeer toepasselijke tekst:

Ik heb mijn leven geschilderd zoals het leven moet zijn, groots en meeslepend in de prachtigste kleuren vervuld van heftige emoties en altijd oorspronkelijk! het maaiveld buigt haar hoofd en ik sta trots en fier als baken voor anderen in de wind omdat ik dat kan.

Toepasselijker kan ik Bert Baarslag niet omschrijven.

Wij wensen zijn familie veel kracht en sterkte toe om dit voor hen zo zware verlies te kunnen dragen. Wij sluiten ons hierbij aan.